Milyen tevékenységet takar az online marketing?

Online marketing - Profi WebDesignAz online marketing egyszerűen összefoglalva az a folyamat, melynek célja termékeink és szolgáltatásaik megismertetése, reklámozása az interneten. A végső célja ennek a tevékenységnek az értékesítés, azaz bevételeink növelése.

Ehhez számtalan online eszköz áll rendelkezésünkre.

A hagyományos reklámeszközökkel összevetve az online marketing eszközei sokkal célzottabbak lehetnek, ehhez azonban már megfelelő szaktudásra is szükség van ahhoz, hogy valóban hatékonyan működjön. Az online marketing eszközeivel célcsoportunkat számunkra hasznos interakcióra, visszajelzésre, vagy akár közvetlen megrendelésre késztethetjük.

Az online marketing leggyakoribb eszközei

Keresőmarketing

A keresőmarketing (SEM, Search Engine Marketing) az online marketing egy olyan, többféle tevékenységet magában foglaló fajtája, ahol bizonyos, céljainknak leginkább megfelelő stratégiát követve, célzottan kiválasztott online eszközökkel növeljük weboldalunk megjelenését a keresőmotorokban.

Ennek leggyakrabban alkalmazott módjai:

  • a gyorsan megjeleníthető, fizetett hirdetések,
  • a lassabban beérő, de idővel annál hatékonyabb (és ingyenesen látogatókat-megrendelőket hozó keresőoptimalizálás,
  • valamint ide tartoznak még a fizetett listázások is.
Online hirdetések

Ezek az interneten megjelenő hirdetések, melyekkel weboldalunkra irányíthatjuk az érdeklődőket tudatosan megfogalmazott reklámüzenetünkre reagálva. Az online hirdetések nagy előnye, hogy segítségükkel a leggyorsabban kerülhetünk célcsoportunk szeme elé.

Sokféle eszköz áll rendelkezésünkre: pl.: banner, pop-up (felnyíló ablakok) ún. „átúszó hirdetés”, valamilyen tevékenységre ösztönző gombok, szöveges linkek, videók … stb.

E-mail marketing

Ehhez szükségünk lesz egy valós feliratkozókból álló adatbázisra. Ők már jeleztek egyfajta elköteleződést felénk, így számukra küldött promóciós hírlevelünkre válaszként sokkal jobb konverziókra számíthatunk. Ismeretleneknek küldeni hírlevelet spam-nek minősül, ami könnyen öngóllá válhat! Valójában ezzel inkább negatív reklámot gerjesztünk, ezért inkább válasszunk más, valóban hatékony eszközt.

Rich-média, azaz Értéknövelt tartalom

A Rich média olyan digitális hirdetés, mely egyidejűleg tartalmaz többféle elemet. Célja a minél nagyobb mértékű érdeklődés és aktivitás kiváltása. Lehet kép, videó, animáció, hang, vagy ezek ötvözete. Ötletes pl. egy weboldalon egy feltűnő, félperces játék, melynek végén átirányítjuk a látogatót weboldalunkra, ahol a számunkra fontos termékeket, szolgáltatásokat akár rögtön meg is rendelheti vagy elvégezheti a számunkra hasznos lépést. (webshop Akcióink menüpontja, Ajánlatkérés, Bejelentkezés, Időpontfoglalás… stb)

Hasznos, ha a honlap design elemeivel összhangban vannak ezek az elemek is, hogy a felhasználói élményt gazdagítsuk vele. Manapság a multimédiás hirdetések egyre népszerűbbek.

Vírusmarketing

A vírusmarketing keretében leggyakrabban valamilyen multimédia eszközt használunk, általában videót, képet, néha hanganyagot is az üzenettől függően. Ezekről a reklámokról gyakran nem derül ki rögtön, hogy valójában reklámról van szó. Itt a célunk az, hogy az érdekes, meghökkentő, humoros szórakoztató tartalom „átvigye” pl. honlapcímünket, melyet csak a legvégén jelenítünk meg. A cél az, hogy a látogatók minél többen megosszák egymás között. Vírusként terjedni – ez a vírusmarketing célja, innen ered az elnevezés is.

Webanalitika

A webanalitika nem tartozik közvetlenül a hirdetési eszközök közé, mégis óriási jelentősége van, hogy használjuk! Webanalitika segítségével ugyanis pontos képet kaphatunk online marketing tevékenységünk eredményeiről, a hirdetések megtérüléséről, a keresőkben elért helyezéseinkről, látogatóink viselkedéséről, aktivitásuk és elköteleződésük mértékéről és még ezer más dologról.

Mindezek hiányában hatékonyságunk töredéke lehet a valósan elérhető eredményeknek! A legnépszerűbb webanalitikai eszköz ma a Google Analytics.

Ha úgy érzi, hogy online marketing tevékenysége során szüksége van egy szakember segítségére, állunk rendelkezésére!

Árajánlatkérés

Vélemények