E-kereskedelem, webáruház, webshop – ma már mindenki tudja, mit jelentenek ezek a szavak

E-kereskedelem - Profi WebDesignAz elektronikus kereskedelem Magyarországon is rohamosan fejlődik. Egyre többen értékesítik termékeiket webshop segítségével. Sokan hiszik azt még ma is, hogy ez a gyors meggazdagodás útja – minimális befektetéssel. Ez nagy tévedés!

Ön is webáruházat szeretne üzemeltetni?

Az első nagy dilemma: webáruház bérlés vagy egyedi fejlesztés? A válasz nem is olyan egyszerű, hiszen sok összetevője van, hogy ki miért szeretne e-kereskedelmet folytatni. Más a helyzet akkor, amikor pl. egy kismama szeretne ezzel hozzájárulni a család költségvetéséhez és megint egy másik helyzet az, amikor komoly termékskálával, megfelelő tőkével rendelkezünk, hosszú távban, majdani passzív jövedelemben gondolkodunk.

Webáruház bérlés előnyök-hátrányok

Előnyök:

  • Gyorsan elindítható, mivel az alapfunkciók rendelkezésre állnak
  • Nincs külön tárhely díj
  • Folyamatosan fejlesztik
  • Van hozzá ügyfélszolgálat, ha segítségre van szükségünk
  • Kiegészítő szolgáltatások igényelhetőek

Hátrányok:

  • Korlátozott funkcionalitás
  • Csak a bérlés időtartamára van webáruházunk
  • A fejlesztések gyakran nem abba az irányba történnek, ami nekünk előnyös lenne
  • Minimális lehetőségek egyedi design kialakítására

E-kereskedelem saját, egyedi fejlesztésű webáruház keretében

Az egyedi webáruház nem attól lesz egyedi, hogy küllemre más, mint a többi! Ugyan a legtöbb bérelt webshop is egyedi arculatot kap, mégsem ez a lényeg.

Egyedi webáruház alatt azt értjük, hogy egyedi funkciókat, saját termékeinkre-szolgáltatásainkra, egyedi igényeinkre szabott e-kereskedelmi rendszert hozunk létre. Ez a döntés komoly, összetett szoftvert igényel. Sokan ezért választják –átmenetként a bérelt és az egyedi fejlesztésű webshop között- a készen kapható webáruház motorok valamelyikét, mint pl. a Magento, vagy a WooCommerce. Egy bérelt webshophoz képest sokkal jobban igényeinkhez alakíthatjuk, de tudomásul kell vennünk, hogy ahogyan minden „kész” rendszernek, ezeknek is megvannak a korlátai.

Ha olyan méretekben gondolkodunk, mint pl. a mall.hu, akkor valószínűleg Önnek a sikeres e-kereskedelem megvalósításához egyedi fejlesztésű webáruházra van szüksége.

E-kereskedelem jogi háttere, ÁSZF, Szerződési feltételek, GDPR és egyéb fontos tennivalók

Az e-kereskedelem törvényben meghatározott módon üzemeltethető. Minden webáruház működtetéséhez meg kell felelnünk az előírásoknak. Webshop bérlés esetén ehhez a bérbeadó cégtől általában kapunk iránymutatást a tennivalókat illetően, továbbá szabvány dokumentumokkal is segítik munkánkat. Egyedi fejlesztésű webáruháznál azonban mindenképpen szükségünk lesz hozzáértő szakember(ek) segítségére is.

Amennyiben nem biztos benne, hogy céljai megvalósításához melyik megoldás lesz a legcélravezetőbb, szaktanácsadással is szívesen segítünk a döntésben.

Árajánlatkérés

Vélemények