APP fejlesztés – Légy célközönségednek kézközelben!

App fejlesztés - Profi WebDesignAz okostelefont használók 87%-a használja a statisztikák szerint az alkalmazásokat, míg internetes böngészés közben mindössze 13%. A számok tükrében nem is kérdés, hogy egyre több cég számára nélkülözhetetlenek az appok célközönségük eléréséhez. A potenciális vásárlókat ott kell elérni, ahol idejük legnagyobb részét töltik, azaz mobiltelefonon!

APP fejlesztés céged fejlődése érdekében, hogy célközönséged a tenyerén hordozzon

Egyre többen érzik már ennek szükségességét. Az első kérdések: Hogyan készül? Mi fog történni? Mit kell tennem? Ki fogja kitalálni, mi lesz jó nekem? Ki fogja megcsinálni? Biztosan hogy jól fog működni és hasznot is hoz a cégnek? Hogyan kell majd okosan használnom? Mennyi idő alatt térül meg az ára? … és még ezer hasonló, teljesen észerű kérdés. Sokan nagy vonalakban értik is, mire lenne szükségük, de úgy érzik, nem tudják megfelelő részletességgel elmondani, ezért inkább nem is mernek belevágni.

Ügyfeleink már tudják, hogy nálunk minden kérdésre megnyugtató választ kapnak. Nálunk csak jó kérdés van –és válasz is van rá. Nálunk természetes, hogy szaktudásunkkal minden kérdésben, döntésnél segítjük Megbízóinkat a legoptimálisabb megoldás megtervezésében és a kivitelezésben is, sőt utána sem engedjük el a kezüket. Ott leszünk akkor is, amikor az elkészült és átadott app „életre kel” és segítünk megtalálni a legcélravezetőbb felhasználási módot is.Röviden összefoglaljuk lépésenként a folyamatot, hogy átláthatóvá tegyük számodra, mi és milyen sorrendben történik:

Applikáció fejlesztés első fázisa: Egyeztetések, szakmai tanácsadás, a terv elkészítése

Minden apró részletre kiterjedő konzultáció, melynek során elsőként elmondod az ötletedet és az igényeidet. Ennek alapján mi feltesszük a szükséges kérdéseket, ha szükséges, javaslatainkat hozzáadva együtt továbbgondoljuk.

  • Meghatározzuk az app fejlesztés konkrét célját és azt, hogy milyen problémára nyújt megoldást, vagy hogyan könnyíti meg a felhasználók mindennapjait, miért érdemes letölteni
  • Mitől egyedi az applikáció, pl. mit nyújt, ami teljesen új a piacon
  • Ha már van hasonló megoldás, piackutatást végzünk, feltérképezzük a konkurenseket és megvizsgáljuk, mekkora potenciális felhasználói létszámra számíthatunk
  • Konkretizáljuk a közvetlen és a közvetett célközönséget
  • Részletesen egyeztetjük az app megjelenési formáját, a grafikai és a tartalmi elemeket
  • Megtervezzük a funkciókat, hogy pontosan mire, milyen feladatra fejlesztjük az appot
  • Egyeztetjük, hogy mennyi időbe telik lefejleszteni az appot, egyeztetjük a fejlesztés időrendjét
  • Kidolgozzuk a stratégiát az app terjesztésére vonatkozóan
  • Egyeztetjük a karbantartás, valamint a frissítések kivitelezésének részleteit
  • Meghatározzuk az anyagi keretet és a fizetési feltételeket

Az első fázist akkor tekinthetjük befejezettnek, ha a fenti kérdések mindegyikére megvan a mindkét fél számára kielégítő válasz.

App fejlesztés második fázisa: A konkrét terv kivitelezése, látványtervek, előzetes tesztelés

Ahhoz, hogy az app felhasználóbarát legyen és esztétikai élményt is nyújtson, egyszerűnek, könnyen használhatónak és látványos kivitelezésűnek kell lennie – egyidejűleg! Ha bármelyik szempont nem valósul meg, nem számíthatunk átütő sikerre. Ezt fontos szem előtt tartani, miközben az app design elemein dolgozik a csapat. Komoly tervezési munkát igényel ennek megvalósítása.

Elsőként megalkotjuk azt a keretrendszert, mely magába foglalja az alkalmazás adatait, felületét és az összes funkciót.  A megbeszéltek alapján megszületnek az első Ún. drótvázak. Ez egy látványterv, hogy láthasd, hogyan fog majd az app kinézni. Jóváhagyást követően, a tervezési folyamat szerves részeként a stílussal kapcsolatos irányelvek rögzítésre kerülnek.

 Ezt követően elkészülnek az első mockupok. Ez a fura szó annyit jelent, hogy a drótvázhoz hozzáadott, további stíluselemekkel bővített látványtervet készítünk. Ez lesz a „prototípus”, amit kezdetleges formában ugyan, de egy előzetes tesztelésre is tudunk már használni és ez már egy valós kép az app végső formájáról.

Végül az első prototípus megszületésekor minimálisan tesztelni is tudjuk az applikációt. Természetesen ez még csak egy kezdetleges verzió, de a majdani végleges megjelenési formáról már valós képet láthatunk.

A design kialakítása az egyik fontos része a fejlesztésnek, ahogy már írtuk is. Lépésről lépésre, veled egyeztetve, közösen ötletelünk és folyamatosan tesztelünk a végleges verzióig, amitől felcsillan a szemed.

App fejlesztés harmadik fázisa: A fejlesztési- kódolási szakasz

A fejlesztés során rendszeresen zajlik az egyeztetés közted és az appon dolgozó fejlesztőink között. Minden etap végén tesztelünk és egyeztetünk, illetve akár még tovább ötletelünk.

A fejlesztés első részében az ún. „backend” fejlesztés zajlik, melynek során létrehozzuk a szükséges adatbázist, megy a mobil applikáció funkcióinak támogatását szolgálja ki, továbbá a szerveroldali objektumokat hozzuk létre.

Ezt nevezik „API” folyamatnak. Lényege, hogy kidolgozzuk az alkalmazás és a szerveren található adatbázis közötti kommunikációs metódust. Ettől „működik” majd az applikáció, ezek a funkciók működését kialakító munkafolyamatok.

A folyamat másik része a „front-end” fejlesztés. Itt valósítjuk meg az app látványtervét, itt dolgozzuk ki az app felhasználók számára látható és használható részét.

Ebben a szakaszban is folyamatos lesz köztünk az egyeztetés és a tesztelés is. Ennek köszönhetően nagyon sok hiba kiküszöbölhető, megelőzhető.

App fejlesztés negyedik fázisa: Tesztelés, hibák javítása, átadás

A fejlesztői folyamat közben érdemes külső személlyel –akár többel- is tesztelni az applikációt, akik valós felhasználóként adhatnak visszajelzést az appról is és a termékről is. Értékes információkhoz juthatunk általuk. Láthatjuk, hogy valóban megvalósítja-e egy adott funkció a felhasználó igényeit és azt is, hogy neked megrendelőként mindenben megfelel-e az elvárásaidnak.

Először alaposan nézd át a felhasználói felületet. Olyan, mint ahogyan a terveken láthattad és jóváhagytad? Ha kértél módosítást később, megvalósult? Te milyennek találod? Könnyű használni? Átlátható, egyszerű? A design is tetszik?
Itt érdemes figyelembe venned azok véleményét is, akiket megkértél, hogy teszteljék… Végülis nem te fogod az appot használni, nekik kell elsősorban tetszenie.

Próbáld ki az összes funkciót, menj végig a megrendelés minden lépésén, hogy hibátlanul működik-e. Képzeld magad a felhasználó helyébe és közben figyelj mindenre! Gyors az applikáció? Nézd meg, mennyi energiát fogyaszt, jól olvasható-e minden, „kézre áll-e” az összes gomb stb.

Ha mindent kipróbáltál és minden működik, jöhet a premier! Bocsásd vízre céged zászlóshajóját, mely versenyelőnyhöz és még több bevételhez juttatja cégedet.

Árajánlatkérés

Vélemények